Daha önce Kredi Notu Nasıl Hesaplanıyor anlatmıştım.
Şimdi ise kredi notunuzu nasıl yükseltebilirsiniz sorusuna cevap vermeye çalışacağım.
Kredi Notu Nasıl Yükselir? Kredi Notumu Yükseltmek için Neler Yapmalıyım?
Diyelim ki bir bankaya kredi kartı veya kredi için başvurdunuz ve müşteri temsilcisi size kredi notunuzun düşük olması sebebiyle kredi kartı veya kredi veremeyeceğini söyledi. Kafamız önümüzde "Vay anasını nasıl benim gibi adama kredi vermezler" diyerek çıkıp gitmek yerine uyguladığınız taktirde kredi notunuzu veya kredi puanınızı yükseltme konusunda hızlı sonuçlar veren bir kaç ipucu vereceğim.
Öncelikle her bankanın kredi politikası gereği her ürüne aynı kredi notunu uygulamazlar. Örneğin kredi kartı alacaksanız minimum 1000 skor puanı veya kredi puanı isterken ihtiyaç kredisi kullanacaksanız 1200 kredi notu isteyebilirler. Bu tamamen o bankanın kredi politikası gereğidir. Onun için müşteri temsilcisine "Arkadaş daha dün A bankasından kredi kartım çıktı sen nasıl vermiyorum diyorsun" gibi söylemlerle yaklaşmayalım. Sonuçta işlem aynı olsa da bankalar farklı ve orda size hizmet etmeye çalışan görevli de uygulanan kredi politikasının dışına çıkması imkansızdır.
Gelelim kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğiniz konusunda sizlere vereceğim tavsiyelere...
- Önce tüm bankalardaki kartlarınızın bir listesini çıkartın ve hiç almadığınız veya kullanmadığınız kartlarınız varsa önce bunları iptal ettirin. Bu şekilde yaparak kredi kullanım yoğunluğunuzu azaltmış olacaksınız. Kredi kullanım yoğunluğu banka kredi notunuzu %25 oranında etkilemektedir.
- Şimdi elimizde kalan kredi kartlarının hesap kesim tarihlerini öğrenerek tüm harcamalarınızı bu kartlardan yapmaya başlamak geliyor. Mesela faturalarınızı kredi kartından otomatik olarak ödemeye başlayabilirsiniz. Bir arkadaşınız peşin alışveriş yapacaksa parayı siz alıp harcamasını kartınızdan tek çekim olarak yapabilirsiniz. Tüm bunları yaptıktan sonra hesap kesim tarihinde açıklanan toplam kredi kartı borcunuzdan %10 oranında fazla ödeme yaparak borcunuzu kapatın. Kredi kart ödeme performansı kredi notunuzun yükselmesini %30 oranında etkilemektedir.
Ancak çok önemli bir noktayı paylaşmak istiyorum. Genellikle kart limitinin tamamını kullanan müşterilerde hesap kesim tarihi geldiğinde kartı tamamen dolu olduğu için hesap kesim yapan banka kredi kartı kullanım faizini de üzerine eklediğinde (bu genellikle kart limitine göre 20-30 TL gibi oluyor) kredi kartı limit aşımına uğramış gözüküyor. Size tavsiyem kartınızı kullanırken maksimum %90 seviyelerinde kullanın. %10 luk kısmı her zaman kullanılabilir limit olarak kalsın. Bu şekilde yaparak hem kartınızda limit aşımı olmamış hem de limitinizin tamamını kullanarak müşteri temsilcisine paraya sıkışmış bir müşteri izlenimi vermemiş olacaksınız.
- Kredi kartı ekstre tarihlerini öğrendiğiniz de ilk yapmanız gereken püf noktası ise 25-05 veya 27-07 gibi ay sonlarına gelen ekstre tarihlerinin son ödeme tarihlerini kesinlikle ya ay başına ya da ay sonuna getirecek şekilde düzeltmenizdir. Bazı bankalarda ay sonlarında yapılan bildirimlerde müşterinin hakkı olan son ödeme tarihinde borcunu kapatmasına rağmen ay sonundan sonra ödeme yaptığı için kredi kayıt bürosuna sanki müşteri gecikmedeymiş gibi bildirim yapılmakta ve bu durum da da kredi notunuz ciddi anlamda düşmektedir.
- Kredi notu yüksek olduğunu bildiğiniz bir tanıdığınızla bankaya giderek küçük miktarda (1-2 bin TL civarı) ve kısa vadeli (12 ay) ihtiyaç kredisi çekerek bu krediye kefil olun. Kredi ödenmeye başladıktan 2-3 ay sonra kredinin tamamını vade günü gelmeden kapatın. Yeni alınan krediler ve kefillikler kredi notunuzun yükselmesinde %20 gibi bir etki oluşturmaktadır.
- Eğer alabiliyorsanız siz de şahsi olarak kısa vadeli ve 2 bin TL yi geçmeyen küçük krediler alarak vade günü gelmeden tamamını kapatın.
- Yerli yersiz sürekli kredi kartı veya kredi başvurusunda bulunmayın. Sürekli kredi kartı veya kredi başvurusu yaptığınızda ve olumsuz sonuçlandığında kredi notunuz düşmektedir.
Bu söylediklerim sayesinde bankaların kredi notu nasıl hesaplanıyor konusunda yapmış olduğum bildirim tarihlerindeki bildirimlerinden 2 ay gibi bir süre sonunda kredi notunuzun ciddi oranda artmış olduğunu göreceksiniz.
Kredi notu yükseltirken hangi konulara hangi oranlarda dikkat edildiğine gelecek olursak;
- %30’luk Kısım – Kredi ve Kredi Kartı Borçlarınız
- %25’lik Kısım – Mevcut Borçlar ve Hesaplar
- %20’lik Kısım – Yeni Alınan Krediler
- %15’lik Kısım – Kredi Kullanımı
- %10’luk Kısım – Diğer İşlemler
Son olarak aşağıdaki püf noktaları ise kimse tarafından verilmeyen ve kredi notu belirleme konusunda çok yardımcı olduğuna inandığım püf noktalarıdır.
- Kredi kartınızın limitini tamamen doldurarak kullanmayın. Minimum %10 kullanılabilir limitiniz kalsın.
- Hesap kesim tarihinde minimum ödeme yerine toplam borcunuzu ödeyin ve toplan borcunuzun da %5-10 fazla tutarını yatırın. Yani bankadan alacağınız olsun :)
- Sürekli kredi kartı veya kredi başvurundan bulunmayın.Sabredin ve zamanın gelmesini bekleyin.
- Kullanmayacağınız kartlarınızı muhakkak kapatın. Ne kadar fazla kredi kartı o kadar olumsuz puan demektir.
Sizlere bu konuda verebileceğim bu kadar. Zaten bunları uygularsanız tahmini 2 ay gibi bir sürede tüm bankalardan kredi çekebilecek pozisyona geleceksiniz.
Bir sonraki konum olan kredi notu olmadan nasıl kredi kartı alınabilir konusunda sizlere yardımcı olacağım.
Yorum Gönder