Son zamanlarda yurtdışı için gezi planları yapmakta iken tabi pasaport ve vize hakkında da araştırma yapmaktayım. Aslında pasaport olayını az çok bilsem de yinede araştırmadan işe başlamak istemediğim için yaptığım araştırma sonucunda elde ettiğim bilgileri de bu yazım da sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğinden emin olmak lazım. Sonrasında da gideceğiniz ülke hakkında Google da yapacağınız arama ile birçok bilgiye ulaşabilir veya seyehat acenteleri ile iletişime geçerek gideceğiniz ülke hakkında detaylı bilgi de alabilirsiniz.

Şimdi seyehat edenlerin en büyük sorunu olan "Pasaport Nedir?" - "Pasaport Nasıl Alınır?" - "Vize Nedir?" - "Vize Nasıl Alınır?" soruları hakkında kendimce bulduğum cevapları paylaşmaya başlayalım.

Pasaport Nedir? diye soracak olursanız, çoğu kişinin bildiği gibi yurtdışına çıkacak kişilerin ülke içinde kullandıkları kimlikleri gibi yurtdışında kullanabilecekleri kimlik türüdür. Ülke dışına çıkacak kişiler mutlaka pasaport çıkartmak zorundadırlar. Ancak son zamanlarda geziseverler Gürcistan gibi bazı ülkelere sadece T.C. kimliği ile girebilmektedirler.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir ? Hangi Tür Pasaport Alınır ? sorularının cevabı ise; ülkemizde 2010 yılından itibaren dünyanın diğer ülkelerinin de kullandığı elektronik pasaport kullanılmaya başlanmıştır. Bu pasaportlar çipli olup bu sayede gideceğiniz ülkede bulunan saha memurları bütün bilgilerinize anında ulaşım sağlayabilirler.

Gelelim bu pasaportların çeşitlerine. Genelde renklerine göre ayırt edilen pasaportlarımız 4 çeşittir.
  • Yeşil Pasaport - Huhusi
  • Bordo Pasaport - Umuma Mahsus
  • Siyah Pasaport - Diplomatik
  • Gri Pasaport - Hizmet
Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Siyah Pasaport sahibi olabilmeniz için şahsi olarak veya anne ve babanızın devlet kurumu ile bağlantısının olması gerekmektedir. Ancak anne veya babanızın devlet kurumu bağlantısı bilin ki sizi bir yaşa kadar koruyacak ve bu yaştan sonra bu hakkınız elinizden alınacaktır. Aslında elinizden alınan sadece pasaportunuz değil, bu tür pasaport sahiplerinin birçok ülkeye vizesiz girme hakkını da kaybetmiş olacaksınız. Sonrasında ise bordo pasaporta başvuru yapmanız gerekmektedir. Tabi bordo pasaport demek vize derdiyle uğraşmaya başlamak demek olduğunu hatırlatırım.

Pasaport başvuru işlemleri nelerdir ? Pasaport alırken nelere dikkat edilir ? Pasaport başvuruları  için öncelikle e-pasaport sitesinden sıra almanız gerekmektedir. Sonrasında ise anlaşmalı bankalardan birine giderek TC kimlik numaranızı verip hem defter bedeli hem de harç bedelini talep ettiğiniz süre kadar ödeyerek ıslak imzalı ve "Tahsil Edilmiştir" kaşeli dekontlarınızı alıyorsunuz. Eğer bankadan aldığınız dekontta tahsil edilmiştir kaşesi ve ıslak imzası yoksa emniyet dekontlarınızı kabul etmiyor. Haberiniz olsun. Bu arada bankalarda ödenecek harç ve defter bedelleri aşağıdaki gibidir. Bir hatırlatma: Yeşil ve Gri Pasapot sahipleri sadece defter bedeli ödüyor. Harç ücretinden muaf tutuluyorlar.

Harç BedeliDefter BedeliToplam
6 AY111,7  TL87,5  TL199,2   TL
1 YIL163,3  TL87,5  TL250,8   TL
2 YIL266,4  TL87,5  TL353,9   TL
3 YIL378,3  TL87,5  TL465,8   TL
4 - 10 YIL533,1  TL87,5  TL620,6   TL

Pasaport için gerekli harç ve defter bedellerini yatırdık ama pasaport alırken ne tür evraklar gerekir ? dediğinizi duyar gibiyim. Gelelim Pasaport Nasıl Alınır ? Pasapor alırken nelere dikkat edilir ? sorularının cevaplarına...

Pasaport alırken herkesin mesleğine göre ayrı evrak istendiğini söylemek isterim. Ama özetle değerlendirecek olursak mesala öğrenciler için pasaport başvuru evrakları neler hemen burdan başlayalım.

Öğrenciler, yurtdışı seyehatlerinin eğitim amaçlı olduğunu öğrenci işlerinden doldurdukları harçsız pasaport dilekçesi ile vergi dairesinden aldıkları onay sonrasında pasaport harç ve defter bedeli için anlaşmalı bankalar aracılığı ile sadece defter bedelini ödüyorlar. Harç bedeli ödemiyorlar. Bu işlemler tamamlandıktan sonra ise aşağıdaki evrakları tamamlamaları gerekiyor. Evrakları toplayana kadar emniyetin e-pasaport sitesinden randevu tarihi alabilirsiniz.

Eğer öğrenci değilseniz herhangi bir indiriminiz olmuyor. Diplomatik pasaport sahipleri herhangi bir ücret ödemeden, yeşil ve gri pasaport sahipleri ise sadece defter parası ve bordo pasaport sahibi iseniz tüm harç bedellerini ödemek zorundasınız.
  • Bordo Pasaport (Umuma Mahsus) Başvuru Evrakları
  1. Nüfus Cüzdanı Aslı
  2. Önceki pasapotunuz - Varsa
  3. Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınız (Arkası beyaz fon)
  4. Bankaya ödemeniz gereken harç ve defter bedeli tutarların dekontları
  • Yeşil Pasaport (Hususi)
  1. Matbu talep formu veya mühürlü belge aslı
  2. Nüfus cüzdanı aslı
  3. Önceki pasaportunuz - varsa
  4. Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınız (Arkası beyaz fon)
  5. Bankaya ödemeniz gereken harç ve defter bedeli tutarların dekontları
Bu evraklar ile randevu tarihi ve saatinde emniyet müdürlüğüne pasaport sahibinin kendisinin gitmesi gerekmektedir. Randevu saati gelince pasaport sahibinden birkaç imza ve parmak izi aldıktan sonra işlemler tamamlanmış olacak. Pasaportunuz ortalama 1 - 2 hafta içerisinde adresinize teslim edilecektir.

Peki pasaport almakla yurdışına çıkılır mı? Tabi ki HAYIR ! Başımızın belası Vize olayına geçelim birde...

Vize Nasıl Alınır ? ve Vizeye Nasıl Başvurulur ? konularında ise tüm vize işlemlerinde neredeyse aynı evraklar ve belgeler aynı olmakla birlikte vize ücretleride ülkelere göre değişiklikler olabiliyor. Genelde konsolosluklardan alınan vizeler dışında e-vize ve kapı vizesi de alınabiliyor. Aslında 5 farklı vize çeşidi var. Bunlar:
  • Kapı Vizesi nedir? Kapı Vizesi Nasıl Alınır?
Kapı vizesi aslında en kolay vize çeşididir. Kapı vizesi veren ülkenin sınırından geçer geçmez otel ve uçak bileti rezervasyonlarını göstermeniz haline belirli bir ücret karşılığında pasaportunuza vize işlenmesi durumudur.
  • E-vize Nedir ? E-vizeye nasıl başvuru yapılır ?
Bu vize çeşidi de normal vize alır gibi ancak direk internet ortamından yapacağınız başvuru ile alınan vizedir. Bu vize genelde bir döküman şeklindedir. Bu tarz bir e-vize alabilmek için gittiğiniz ülkenin resmi turizm websitesinden yaptığınız başvuru kabul edildiği taktirde bir çıktı alıp bu çıktıyı da ülkeye girişte göstermeniz halinde rahatça gezinize devam edebilirsiniz. Örneğin Dubai e-vize ile girilebilecek ülkelerden biridir.
  • Ülkeye girişte verilen kartla seyahat nasıl edilir ?
Bu vize çeşidi ise bir nevi vize istemeyen ülkeler listesinde yer alan bir ülkeye girişte verilen ve süreli olan kartlardır. Pasaport kontrol noktasında verilen bu kartlar ülkeden çıkarken geri alınır. Sakın bu kartı kaybedeyim demeyin. Sonra çıkışta başınıza büyük iş alırsınız.
  • Vize ile seyahat nasıl edilir ? Normal vize nasıl alınır ?
Sizi belki de en çok uğraştıracak bu tür bir vize isteyen ülkeye gitmeye çalışmak olacaktır. İlgili ülkenin aracı kurumu veya bizzat konsolosluğuna gidilerek alınması gerekmektedir. İlk başvuruda muhakkak sizi görmek isteyecekler ama 2. veya 3. kez vize alınmak istenmesi halinde aracı kurumlar bu vize işlemlerini yürütebilirler. Sizden isteyecekleri evrakları mutlaka eksiksiz olarak hazırlayın.

Genelde istenecek evrakların bazıları;
  • Son 6 ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz vesikalık fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası (min. 30 bin Euro teminatlı)
  • Bordrolu çalışan veya vergi mükellefleri için her ülkeye göre değişen dökümanlar
  • Vize başvuru formu
  • Otel ve uçak rezervasyonları
  • En az 6 ay geçerlilkiği olan bir pasaport
Tüm bu evraklar aslında kolay hazırlanabilecek evraklar. Asıl önemli olan vize başvurusu esnasında takındığın tavır olacak. 
  • Vize başvurusu esnasında olabildiğinde sempatik olmaya çalışın. 
  • Size sorulan sorulara net cevaplar vermeye özen gösterin. 
  • Hazırladığınız evraklar şeffaf bir dosyanın içinde istendiği taktirde verilmeye hazır olsun.
  • Heyecan yapmadan size sorulan soruları sakin bir şekilde cevaplayın. 
  • Sakın ama sakın yalan söylemeyin. Yok ben söylerim dersen de sakın yakalanma. Direk red yer mimlenirsin. 
  • İngilizce sorulacak sorulara sadece "Yes, No, i want, tourist" gibi kısa cevaplar ver. Adamları etkilemek için grammer kullanayım deme rezil olur kalırsın sadece. (Tabi ben ingilizceyi sular seller gibi biliyorum dersen başka)
Herşey yolunda giderse genelde vizeler 1-2 hafta içerisinde düzenlenip ya kargo ile adresine gönderiyorlar ya da bizzat gidip konsolosluktan alabiliyorsun.

Vize ücretleri genelde 60 Euro civarında oluyor.

Eğer vizen çıktıysa muhakkak vizeni kontrol et. Turist vizesi mi, öğrenci vizesi mi yoksa çalışma vizesi mi diye. Eğer yanlış bir vize türü almışsan işin yaş. Tekrar başvuru yapman gerekebilir.

Buraya kadar herşeyi tamamladıysan artık yurtdışına çıkmaya hazırsın. Hemen otel rezervasyonunu yaptırıp uçak biletlerini alıp ver elini yurtdışı diyeceksin ama bir ufak eksikliğimiz daha olduğunu hatırlatmak istiyorum. O da yurtdışı çıkış harcı...

Yurtdışı çıkış harcı, genellikle 15 TL olup ister bankalardan "Yurt dışı çıkış harcı" adı altında, istersen de havalimanlarında bulunan gişelerden ödeme yaparak karşılığında aldığınız pul ile gümrükten geçebilirsiniz.

Artık yurt dışı çıkış harcımızı da ödediğimize göre başka yapacağımız hiçbirşey kalmadığını söyleyebilirim. Sadece yapacağınız seyahatin planı ve rotası cebinizde olsun yeter.

Umarım vermiş olduğum bilgiler işinize yarar.

Yine de aklınıza takılan herhangi bir soru olursa iletişim bölümünden veya yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla...
Etiketler:

Yorum Gönder

Author Name

{picture#YOUR_PROFILE_PICTURE_URL} YOUR_PROFILE_DESCRIPTION {facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.